2008. december 22., hétfő

Válasz a Fővárosi Közterület-felügyelet 2008. 11. 28-i közleményére

Növeli, ki elfödi a bajt!

Dőlt betűkkel olvasható a Fővárosi Közterület-felügyelet közleménye
Egyenes betűkkel olvasható a válaszom! P.Zs.


"A Vigyél Haza Alapítvány a kinti kennelek hősziheteléséhez gyűjtött adományokat azzal, hogy ismert művészek és Illatos úti kutyák közös fotóival naptárt adtak ki.
Akadt valaki, aki még ebbe is bele tudott kötni, és a nemes célt segítő művészeket e-mailbe is zaklatta...
Tisztelt Szerkesztőség! Tisztelt Újságíró kollégák!
A Fővárosi Közterület-felügyelet Sajtó és kommunikációs csoportja kéri, hogy az alábbi közleményt megjelentetni szíveskedjenek!
Tisztelettel: Janocsek Ferenc Sajtó és kommunikációs referens"
*

Égbekiáltónak tartom, hogy többek között egy Kossuth díjjas művésszel próbálnak népszerűsíteni egy sintértelepet! (A "hőszigetelő" gumiszőnyegről is kiderült már az alkalmatlansága, ami előrelátható volt, de az csak mellékszál, a "naptár-akció" fő célja az "Illatos út" további sztárolása volt!) Az Illatos út saját kommunikációja már így is teljesen fals, ezen az úton nem szabad tovább menni! Az "Ugye nem igaz???" , az "Egy igaz embert keresünk!" és a "A pokolba vezető út..." című leveleimben írtam indítékaimról részletesebben.


"KÖZLEMÉNY – A Fővárosi Közterület-felügyelet visszautasítja az Állategészségügyi Telepét és annak tevékenységét ért igaztalan vádakat"

(2008. november 28. - Janocsek Ferenc
A közlemény teljes szövege: www.kozterulet-felugyelet.hu/web/cms/kozter-pub/modules/kozlem/kozlem_0013.html?uri=/kozter-pub/kozlemenyek.html **)

Kár "igaztalan vádak"-ról beszélni, amikor a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi (Ebrendészeti) Telepéről az IGAZSÁG legnagyobb része 2003. áprilisa óta az "Illatos út" általunk, az Illatos Úti Állatvédő Projekt keretében készített honlapján - a www.illatosut.atw.hu -n olvasható! Pl. mi kezdettől fogva következetesen "sintértelep"-nek hívtuk az Illatos utat, nem sértő szándékkal, hanem mert ez az egyetlen szó, amely a kívülállók számára legvilágosabban utal a telep valóságára! Az "állategészségügyi-", "gyepmesteri-", "ebrendészeti-" telep kifejezések a nagyközönség számára félreérthetőek, és ez "félreértés" sok-sok szerencsétlen állat életébe kerül(het), amikor a tájékozatlan emberek tömegével viszik be őket a "menhely"-nek hitt s-i-n-t-é-r-telepre! A telepre bekerülő állatok 2/3-a, 3/4-e ilyen, a gazdája által leadott állat, őket akár azonnal is "elaltathatják", tehát egyáltalán nem mindegy, hogy kimondjuk-e az igazságot a teleppel kapcsolatban! A megnevezésen túl, a teleppel kapcsolatban kezdettől fogva az állatok érdekeit legjobban figyelembevevő, korrekt tájékoztatásra törekedtünk, és ellene voltunk az elhallgatásnak vagy a rózsaszín lakkozásnak, ködösítésnek!


"A Fővárosi Közterület-felügyelet visszautasítja az Állategészségügyi Telepét és annak tevékenységét ért igaztalan vádakat, ezért rövid összefoglalóban ismertetjük a Telep működését és feladatait. A működést részletező jogszabályok, a Fővárosi Közterület-felügyelet Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza, amelyet a honlapunkról le lehet tölteni. ( www.kozterulet-felugyelet.hu ***)."

2003. február 19-én küldtem el a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetőjének azt a levelem, amelyben állatvédőként és szervezőként felajánlottam a segítségem, hogy az Illatos úti "sintértelep" élére állhasson Magyarországon annak a kedvező változásnak, amely során a sintértelepeket fokozatosan felválthatják végre nálunk is az állatvédő módszereket alkalmazó és az állatvédők által is felvállalható működésű állatmenhelyek, állatotthonok! Ezután engedélyezték, hogy elkezdjük készíteni az Illatos úti telep honlapját, majd két év után sikerült a szopornyica elleni hatékony védekezést is bevezetni, ill. történt még néhány kedvező változás, de a további állatvédő módszerekre való áttéréstől sajnos alapvetően ódzkodott az Illatos út! Helyette inkább a média sztárolását választották... aminek következtében egyre több állat került/kerül BE az Illatos útra!


"A Fővárosi Közterület-felügyelet Illatos úti szervezeti egysége nem menhely és nem sintértelep. Olyan hatósági feladatokat is ellátó Állategészségügyi Telep, amelynek feladatait jogszabályok és a jogi irányítás egyéb eszközei határozzák meg, ebből következik, hogy a működéséről készített beszámoló része a Fővárosi Közterület-felügyelet éves beszámolójának, ezáltal mindenki számára hozzáférhető."

A sintér(telep)ekre általánosan jellemző, hogy titkolják tevékenységük valódi mivoltját, és ez kezdődik mindjárt az elnevezéssel: Magyarországon az önkormányzatok által fenntartott - nem állatvédők által üzemeltetett - "állategészségügyi-", "gyepmesteri-", "ebrendészeti-", stb. telepek valóban mind egyet jelentenek: sintértelepet, ahol minden állatot be kell fogadniuk, ahol helyhiány esetén megölik a "létszámfelesleget", és amelyek nem állatvédő elvek, módszerek alapján működnek!

Jellemző még ezekre a telepekre, tevékenységekre, hogy kerülik az igazság felvállalását... Az Illatos út kapcsán is az utolsó nyilvános statisztikát még én tettem fel 2004-ben a www.illatosut.atw.hu/statisztika.htm oldalra! Az olyan sokszor "hivatalos"-nak nevezett másik honlapon soha nem volt és most sincs statisztika az Illatos útra be- ill. onnan kikerült állatokról!

A Fővárosi Közterület-felügyelet éves beszámolóját pedig hiába keressük a honlapjukon, a keresés eredményeként az az oldal jön ki, amelyik hivatkozik rá és azt állítja, hogy "mindenki számára hozzáférhető"...


"A Telep alapfeladata a kóbor ebek befogása, a leadott kutyák átvétele, a tulajdonos kérése alapján az idős vagy beteg állat elaltatása illetve az állatok telepen történő elhelyezése és lehetőség szerint gazdához való juttatása.

A Telep 94 férőhellyel rendelkezik. Kötelességünk átvenni minden, Budapest közigazgatási területéről hozzánk behozott ebet. Sajnos évente mintegy 2000 megunt négylábút hoznak be olyan személyek, akik felelőtlenül, előzetes mérlegelés nélkül döntöttek a kutyatartás mellett, majd látva a felmerülő feladatokat, problémákat szabadulni kívánnak kedvenceiktől.

A közterületen elütött vagy más módon megsérült állatok jelentős része is hozzánk kerül. Az enyhébb sérüléseket a Telepen ellátjuk, a csontsebészeti beavatkozást igénylő sérülések esetén a velünk kapcsolatban álló állatvédő szervezetek viszik el állatkórházba a súlyosan sérült állatokat.

Az alapfeladaton túl a Telep sokkal többet tesz, hiszen 2-3 évvel ezelőtt a főváros által biztosított 20 millió forintból felszámolásra került a Telepen a szopornyica, a Telepre bekerülő valamennyi állatot a fertőző betegségek elleni kombinált védőoltással, féregtelenítő kezeléssel látunk el, továbbá a felelős állattartás jegyében minden örökbeadott állat microchippel ellátva kerül új gazdájához (ennek költsége nem az új tulajdonost terheli)."


2003. óta számtalanszor felajánlottam a telep vezetőjének, hogy beszéljük meg, hogyan lehetne az állatvédő szempontokat, módszereket jobban érvényesíteni az Illatos úton, sajnos mindig kitért előle, pedig a jelenlegi módszerekkel a telep csak szaporítja a bajt, nem foglalkozik megfelelően sem az állatokkal, sem az állatokat leadókkal, sem az "örökbefogadókkal", sem pedig az állatokat szerető, irántuk közömbös vagy ellenséges kívülállókkal, stb. Elfogadhatatlan, hogy a telepen "megsértődnek" a szomorú igazság töredéke hallatán, viszont annál jobban szeretik, ha "állatmentő"-ként emlegetik őket!


"A Telepet segítő állatvédő szervezetek közreműködésével (Kutyasegélyszolgálat Alapítvány, Lelenc Kutyamentő Egyesület, Minimenhely Alapítvány, Vigyél haza Alapítvány) rendszeresen szervezünk nagyszabású Örökbefogadó Napokat, ahol a sajtó és az állampolgárok nagy számban képviseltetik magukat, és általában egy-egy ilyen napon 50-60 kutya is gazdára talál."

Az említett "állatvédő szervezetek" sajnos több vonatkozásban sem álltak a helyzet magaslatán az Illatos út kapcsán az elmúlt években: pl. kritikátlanul együttműködtek a teleppel, és sajnos a hozzáértésüket inkább a pénzükkel próbálták pótolni! Az eddig megrendezett "örökbefogadó napok" is jól példázzák a szervezők nagyfokú hozzánemértését! Amit előre is lehetett tudni, sajnos minden alkalommal bekövetkezett: kivittek ugyan x tucat állatot "örökbe", de utána hónapokig hordták tele a telepet vemhes kutyákkal, komplett almokkal, öreg kutyákkal, beteg kutyákkal... hiszen a felelőtlen médiából az "jött le", hogy az Illatos úton "megmentik" őket... Pedig épp a leadott állatokat akár azonnal is megölhetik!


"Az elmúlt évben 10399 látogató jött el a telepre és több mint 2000 kutyát juttattunk gazdához."

Nem kevés ez az egyetlen mondat a korrekt statisztika helyett? És milyen gazdához juttatták a "2.000" kutyát? Boldog-boldogtalannak adnak állatot! És tessék mondani, a macskákkal mi történik?


"A Fővárosi Közterület-felügyelet elkötelezett a felelős és kultúrált ebtartás népszerűsítése mellett."

Kikkel népszerűsítik a "kultúrált ebtartás"-t? Akik jártak már nyitott füllel az Illatos úton vagy telefonáltak oda, hallhatták, hogy sokszor milyen arrogáns hangnemet használnak vagy milyen végtelenül cinikusak...


"Állategészségügyi Telepünk kapui nyitottak, mindenki által megismerhető a telephely munkája.

A Telep minden dolgozója (állatorvosok, állatgondozók) a legnagyobb odaadással, az állatok iránti elkötelezettséggel végzi munkáját."


Azok milyen "odaadással, elkötelezettséggel" dolgoztak pl., akik miatt pl. a vaksötét 76-os kennelben sorozatosan haltak meg a szerencsétlen fekete kutyák, mert az "elkötelezettek" azt a fáradságot sem vették maguknak, hogy egy világosabb kennelbe tegyék őket... És azok, akik a fertőző vértócsában fekvő Mary-n nem segítettek... Vagy azok, akik miatt télen szinte egész nap csak jég van az állatok tányérjában... És az, aki egy gyönyörű kis oroszkék-szerű kamasz kandúrra azt mondta, hogy ha másnapig nem viszem el onnan, elaltattatja, mert "elege van belőle"... Stb. stb. stb.


"Erre jó példával szolgálnak a médiákban megjelent riportok, beszámolók (pl. TV2, RTL)."

A média sajnos egyáltalán nem érzi a felelősségét és nem jár utána az igazságnak (tisztelet a ritka kivételnek)!


"A Pásztor Zsuzsa által megfogalmazott igaztalan vádak nem csak a szervezetet járatják le, tüntetik fel rossz színben, hanem a lelkiismeretes személyzetet személyenként is nagyon sértik."

Nem akarom élezni a helyzetet, de kíváncsivá tettek, kik érzik magukat "sértve"? Azok, akik a macskákat a kukákban ölték az udvaron, látogatási időben (látogatási időn kívül vajon mit csinálnak)? Vagy az, aki egy megtalált kutyáért 20.000 Ft jutalmat meg sem köszönt? Esetleg azok, akik elkérik a leendő gazditól az örökbefogadni kívánt állat "tartási költségei"-t? Vagy netalán azok, akik anno jóismerősükként K.Gabriellát, a mostanra már masszív bűnöző kapcsolatairól is elhíresült állatkínzót ajánlották W.-nének "segítő"-ként... Vagy azok, akik úgy takarítanak (slagoznak), hogy egyúttal a kutya is lezuhanyozik, ha nem tud repülni... Sajnos sokáig tudnám még folytatni!


Sértődés helyett - amire nekem sokkal több okom lenne, hiszen 2003. decemberében a telep nem tartotta magát eredeti megállapodásunkhoz - nézzünk inkább előre: a 2003-as segítő ajánlatom most is érvényes, ha az "Illatos út" részéről is mutatkozik végre szándék a gyökeres változtatásra, akkor szívesen segítek tovább, hiszen az utóbbi néhány évben erre tettem fel az életem! De abban nem tudok partner lenni, hogy a régi módszerek meghagyásával, csupán egy rózsaszín cukormázzal öntsük le Budapest sintértelepét - hiszen növeli, ki elfödi a bajt!

Továbbra is keresünk tehát olyan igaz embereket, akik segítenének abban, hogy az Illatos úton végre az állatok igazsága érvényesüljön!

Köszönöm mindenkinek a megértését, segítségét:

Pásztor Zsuzsa,
help@sinterstop.hu

Budapest, 2008. december 22.


Kapcsolódó oldalak:
Illatos Úti Állatvédő Projekt
A sintértelepek állataiért...
Ugye nem igaz???
Egy igaz embert keresünk!
A pokolba vezető út...

* Idézet a Fővárosi Közterület-felügyelet sajtó és kommunikációs referensének eredeti helyesírásával...

** A Fővárosi Közterület-felügyelet közleményét 2010. januárjában levették a honlapjukról.

*** A Fővárosi Közterület-felügyelet Működési és Szervezeti Szabályzata 2010. januárjától kikerült a honlapjukra.

Nincsenek megjegyzések: